Herstel van (chronische) lichamelijke klachten

Herstel van (chronische) lichamelijke klachten

Naast leefstijlorganizer en ervaringsdeskundige ben ik vriend van Stichting Emovere.

Ik raad iedereen aan die werkt met mensen met chronische pijnklachten, iemand kent met deze klachten of zelf klachten heeft hun website te bezoeken en kennis op te doen en te delen. Stichting Emovere wil een verandering bewerkstelligen in de visie op, en aanpak van onbegrepen lichamelijke klachten. Emotie als medicijn. Uiteraard wil je ten eerste pijn en blessures voorkomen. Sporten en bewegen onder professionele begeleiding is dan ook echt een must voor blessurepreventie. Begin je met sporten en ben je veertig jaar of ouder of heb je gezondheidsproblemen overweeg dan ook eens eerst een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren bij een sportarts. Veel verzekeringen vergoeden dit. Ergonomie en leefstijlfactoren zoals, voeding, stress, slaap en zingeving hebben ook veel invloed op de spieren en herstel. Hier kun je vandaag al mee beginnen. Bewust bewegen en regelmatig een bodyscan bij jezelf uitvoeren of even de pauzeknop inzetten met ontspanningsoefeningen, ademhaling en mindfulness werkt amplitief (bevorderend) op je gezondheid en leert je sneller signalen op de pikken om overbelasting te voorkomen, Daarnaast is naast voldoende spierkracht, behouden van mobiliteit het trainen van balans en stabiliteit erg van belang. Dit kan m.b.v. self myopfascial release (zelfmassage), foamrolllers, maasageballetje, Pilates, yoga of oefeningen. 

Bij acute pijn of blessures kun je terecht bij je trainer, sport(zorg)masseur, (sport)pedicure, (sport)fysiotherapeut of arts. Ook kun je terecht op www.sportzorg.nl voor informatie en behandelplannen voor veelvoorkomende blessures. Daarnaast vind je informatie op blessures.info. Houdt de pijn langer dan een paar weken aan of is hij stekend en kun je er niet van slapen wacht dan niet met professionele zorg zoeken. Voorafgaand is het handig om een pijndagboekje bij te houden. Dit geeft zowel jezelf als je behandelaar sneller inzicht in je pijnklachten.

Is de blessure ernstiger en moet je wellicht geopereerd worden en revalideren weet dan dat tegenwoordig 'imagery' een gevalideerde toepassing is om sneller te herstellen en revalideren. De Nederlandse Afke van der Wouw deed hier onderzoek naar. Het nieuwste boek ‘Leren Revalideren’ beschrijft hoe je optimaal kunt revalideren en er beter uit komt. De bijbehorende site www.lerenrevalideren.nmet oefeningen, audio en video, is echt de moeite waard. Websites: www.wouwpc.nl en www.afkevandewouw.nl

 
Heb je chronische lichamelijke klachten (langer dan 3 maanden) die gerelateerd lijken aan spieren, pezen, gewrichten of zenuwbeknelling? En helpt lichamelijke therapie onvoldoende? Of heb je onbegrepen lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak is gevonden? Of ben je hersteld van je blessure, uitbehandeld en is er niets meer te zien of vinden aan weefselschade maar hou je toch pijn? Deze benadering gaat uit van het feit dat emotionele spanningen zich lichamelijk kunnen uiten. Sta je hier voor open? Lees dan verder hoe je kunt herstellen. De stichting wil een beweging op gang brengen om dit nieuwe gedachtegoed te (doen) integreren in de Nederlandse gezondheidszorg en maatschappij.

Stichting Emovere is opgericht door professionals en ex patiënten die hersteld zijn van SOLK.
In het Latijn betekent e-movere “eruit bewegen” – de woorden emotie en beweging komen hier uit voort. Zij wil een brede visie op gezondheid en welzijn uitdragen met specifieke aandacht voor de bewustwording en behandeling van de psychologische oorzaak van SOLK. Van “leren leven met”, naar herstel én preventie. Kunnen we na vier eeuwen de scheiding van lichaam en geest eindelijk loslaten? De stichting heeft de volgende doelen:
(SOLK staat voor somatisch onbegrepen langdurige klachten. AlK staat voor aanhoudende langdurige klachten)

- Herstel van mensen met SOLK/ALK bevorderen (curatief)
- Voorkomen of verminderen van SOLK/ALK in toekomst (preventief)
- Bevorderen effectievere en efficiëntere zorg & preventie (integratie in gezondheidszorg)
- Gezondheid, vitaliteit en welzijn van mensen iha bevorderen (integratie in maatschappij)

Herstel begint bij kennis
Het nieuwe online pijneducatie boekje in 8 korte stappen is nu gratis toegankelijk via hun kennisplatform: www.depijnvoorbij.nl/leren-over-pijn/
De stichting vindt het belangrijk om kennis te verspreiden over mogelijkheden voor herstel van langdurige lichamelijke klachten. Welke rol kunnen emoties onbewust spelen bij het (jarenlang) aanhouden van pijn of vermoeidheid? En spelen gevoelens en gedachten een rol bij jouw klachten? 

Je kunt in de online educatiegids de filmpjes bekijken van Michelle (24 jaar) en leren hoe zij door het doorlopen van een aantal stappen is hersteld van 15 jaar pijn:

Stap 1 Vragen over jouw (pijn)klachten
Stap 2 Heb je acute of aanhoudende pijn?
Stap 3 Emoties: een bron van aanhoudende pijn
Stap 4 Bronnen van verdrongen emoties
Stap 5 Hoe ga je met de pijn om?
Stap 6 De rol van conditionering
Stap 7 Samenvatting
Stap 8 Herstel is mogelijk

Heeft de info je getriggerd en wil je meer lezen en meteen aan de slag met een werkboek?

Download dan het boek emotie als medicijn en het werkboek emotie als medicijn op https://www.emotiealsmedicijn.nl/boek.html
Dit unieke materiaal heeft de schrijfster en medeoprichter van de stichting in februari 2022 gratis beschikbaar gesteld zodat zoveel mogelijk mensen pijnvrij kunnen worden. 



Vragenuurtje

Vanaf April 2021 is Stichting Emovere gestart met de organisatie van een (digitaal) Vragenuurtje SOLK en chronische pijn.
Dit omdat de stichting steeds vaker vragen krijgt, zowel van patiënten als van professionals. 

De bedoeling is dat:
– Iedereen vragen kan stellen mits deze een relatie hebben met (het leven met) onbegrepen klachten (SOLK), waaronder chronische pijnklachten.
– Er vanuit Stichting E-movere een professional en een ervaringsdeskundige aanwezig zijn die de vragen beantwoorden
– Wanneer het niet lukt op dat moment een antwoord te geven, vanwege privacy, de complexiteit van de vraag of anderszins, dit op een later moment wordt opgevolgd
Meer info over het vragenuurtje en de data vind je op https://www.depijnvoorbij.nl/vragenuurtje/.
 
Voor kinderen en jongeren is er ook een speciale site https://ziemijnu.nl/
Op deze website vind je een serie verhalen over onbegrepen lichamelijke klachten. Ze laten jongeren met SOLK aan het woord, maar ook (zorg)professionals die deze klachten behandelen. 

Help je ons om deze kennis verder te verspreiden zodat meer mensen kunnen herstellen? 

#SOLK #ALK #chronischepijn #mindbodyconnection #stichtingemovere #depijnvoorbij #whiplash #fibromyalgie #migraine #burnout #prikkelbaredarmsyndroom
#Pijn #chronischepijn #solk #emoties #coach #trainer #begeleider #hrmanager #arbodienst #verzuimpreventie ##fysiotherapeut #beweegcoach #wandeltrainer #pilatesinstructor #fitnesstrainer #vitaliteitsmakelaar #sociaalwerk #gewichtsconsulent #pilatestrainer
 
 
 
Marjon Oomens is directeur van Stichting Emovere en vertelt in deze OERsterk podcast (65 min) helder en krachtig haar eigen ervaringsverhaal en waarom zij samen met andere ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals deze non-profit stichting heeft opgericht. Het gesprek gaat oa over het verband tussen onbewuste verdrongen emoties en aanhoudende lichamelijke klachten / chronische pijn, bewustwording en de juiste kennis als helend medicijn, het verschil tussen denken en doorvoelen, herprogrammering van je hersenen, de oorzaak van de oorzaak aanpakken, substitutieklachten, hoe onze reguliere gezondheidszorg onvoldoende antwoord heeft, de visieverschuiving en bredere blik op gezondheid en klachten die nodig is in gezondheidszorg en maatschappij, en de noodzaak voor meer lichamelijk en emotioneel bewustzijn bij zorgprofessionals.

Gerelateerde artikelen