Fidgeten voorkomt (vakantie)kilo's

by Administrator

Friemel jij er al op los? Wil je graag voorkomen dat je aankomt of wat kilo's kwijt, maar lukt het niet? Goed nieuws: wist je dat je al calorieën kunt verbranden met slechts hele kleine bewegingen, zoals het kauwen van kauwgom of tikken met je vingers? Dit 'fidgeten' is ideaal als je niet kunt of even niet wilt sporten.

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en meer dan de helft beweegt te weinig. Doordat we meer thuiswerken wordt onze leefstijl steeds ongezonder. Als je dan ook nog eens onvoldoende beweegt, dan vliegen de kilo's eraan. Houd je niet zo van sporten of heb je een blessure dan kan het lastig zijn om dit patroon te doorbreken. Tijd om je leefstijl aan te passen met 'fidgeting'.

Fidgets alleen voor kinderen?
Fidgets ken je misschien wel al van de kinderen op school. Ze worden vaak gebruikt om de concentratie te verbeteren of om onrust te verminderen. Helaas vonden niet alle docenten het zo'n geschikt middel en werd het in veel klassen al weer snel verboden. Nu is er nog een reden om fidgeten in de klas wel toe te staan en dat is preventie van overgewicht. Ook onder de jeugd stijgt het percentage kinderen met overgewicht schrikbarend en met fidgeten breng je het energiegebruik alweer iets omhoog. Overigens is onze zoon een echte fidgeter en heeft hij altijd al graag iets in zijn handen gehad van kleins af aan. Ook terwijl hij thuis film kijkt zoekt hij nog een 'nevenactiviteit'. Dit geheel op eigen initiatief want van overgewicht is bij hem geen sprake. Sterker nog bij hem is het de kunst om op een gezond gewicht te blijven. Wel een persoonlijk bewijs dat gefriemel de hele dag dus veel energie gebruikt. Inmiddels heeft hij al een verzameling aan fidgets. Je kunt ze geheel zelfstandig knutselen. Leuk toch, heb je meteen een leuke activiteit te doen in de vakantie. Niet zo'n knutselaar, geen nood ze zijn ook gewoon te koop. In dit filmpjes laat mijn zoon enkele fidget suggesties zien.


Fidgeten: calorieën verbranden door te friemelen!
Met een paar simpele, alledaagse bewegingen kun je je verbranding al aardig op gang brengen. Zo kun je met 'fidgeten' (letterlijk: 'friemelen') hele kleine spiertjes aanspannen door bijvoorbeeld een beetje te tikken met je pen (72 calorieën per uur) of voeten (350 calorieën per dag), te kauwen op kauwgom (11 calorieën per uur), je billen aan te spannen (35 calorieën per uur) of met je muis te klikken (142 calorieën per 100 clicks). Het fidgeten zou de hoeveelheid calorieën die je verbrandt met zo'n 29 en 38 procent verhogen, tijdens het zitten of staan. (Bron: gezondheidsnet.nl)

Heb jij nog leuke fidgettips laat ze me dan weten. Ik ben erg benieuwd. 

Zoek je begeleiding voor jezelf of voor je kind(eren) neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek.