Gewichtsconsulent, leefstijlcoach of diëtist naar wie ga je?

by Administrator

Je staat op het punt het besluit te nemen om je leefstijl blijvend te veranderen en komt regelmatig informatie tegen over de zogenaamde ‘gewichtsconsulent’, 'leefstijlcoach' en ‘de diëtist’. Allen worden geadviseerd door het www.voedingscentrum.nl. Maar wat is nu eigenlijk het verschil is tussen een gewichtsconsulent, leefstijlcoach en de diëtist? Dit wordt mij regelmatig gevraagd na de les, tijdens een verjaardag, via de mail en in gesprek met andere zorgprofessionals. Er is dus nog veel onduidelijkheid.

Voedingsvragen: naar wie ga je?

Een praktijkondersteuner, fysiotherapeut, gewichtsconsulent, diëtist, psycholoog en begeleider van een GLI vertellen wat ze voor je kunnen doen doen. Dit filmpje is eigenlijk gemaakt voor huisartsen, maar voor iedereen interessant om te kijken! Zo krijg je een goed beeld wie of welke zorg het beste bij je past. Hieronder nog een uitgebreid artikelen en heb je hierna nog vragen stel ze dan gerust.

Gewichtsconsulent en (leefstijl)coach

Een gewichtsconsulent is speciaal opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Een gewichtsconsulent geeft voeding- en bewegingsadviezen. Alleen een consulent die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) heeft een geaccrediteerde opleiding gevolgd en houdt zich aan de beroepseisen en nascholingen. Gesprekken bij een BGN-gewichtsconsulent worden vaak (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet ten koste van het eigen risico. Je hebt voor de begeleiding geen verwijzing van de huisarts nodig. Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in intensieve begeleiding bij gewichtsbeheersing en gezonde leefstijl zonder gebruik van afslankproducten, maaltijdvervangers, shakes, repen, poeders en pillen. De gewichtsconsulent werken met de richtlijnen gezonde voeding en de beweegrichtlijnen van de gezondheidsraad, verder uitgewerkt door het Voedingscentrum. Een gewichtsconsulent kan zich verder ontwikkelen en opleiden als leefstijlcoach. Deze gaat verder een stapje verder in de coaching en betrekt er meer aspecten bij dan de gewichtsconsulent zoals bewegen, stress, slaap en zingeving.
De gewichtsconsulent en/of leefstijlcoach geven leefstijladviezen aan gezonde mensen met licht overgewicht of licht ondergewicht die geen medicijnen gebruiken en geen andere aandoeningen hebben. Is de BMI hoger dan 30 dan moet er eerst via de huisarts of andere specialist groen licht gegeven worden. Wanneer tijdens de begeleiding blijkt dat er hulp nodig is welke buiten de beroepsgrenzen van de gewichtsconsulent of leefstijlcoach dan verwijst deze door naar huisarts, diëtist, psycholoog e.d. Je coach begeleidt je eventueel totdat je terecht kunt bij je ‘nieuwe’ behandelaar. Alleen gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches met een specialisatie 'kinderen' mogen kinderen begeleiden. Consulten door de BGN consulent worden al door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet af van het eigen risico.

Ipsos onderzoek naar de BGN gewichtsconsulent zeer positief
‍Waarom naar een gewichtsconsulent van de BGN als je wilt afvallen of hap voor hap je gezondheid en vitaliteit wilt veranderen? Uit recent onderzoek van Ipsos blijkt dat cliënten zijn zeer tevreden over de BGN gewichtsconsulenten en geven een 7,9 voor de begeleiding. Zij waarderen vooral de vakkennis en professionaliteit.
Cliënten gaan naar de gewichtsconsulent om doelgericht af te vallen en voor deskundig (voedings-) advies. In 86% van de trajecten heeft de BGN gewichtsconsulent voldaan aan de verwachtingen. 50% van de cliënten heeft hun doelstelling behaald, 36% is er nog mee bezig en slechts 14% haalt de doelstelling niet. Uit dit onderzoek blijkt dat de waardering voor BGN gewichtsconsulenten flink hoger is dan voor niet aangesloten consulenten; voor tevredenheid over het behaalde resultaat bijvoorbeeld is dit 81% versus 64%.
Zie voor meer informatie de website van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland www.gewichtsconsulenten.nl

Diëtist

Een diëtist is specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid van volwassenen en kinderen. De diëtist behandeld mensen met en zonder medicijnen, alle BMI’ s, alle ziektebeelden zoals : maag- en darmklachten, diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën, longaandoeningen, verhoogd cholesterol , hoge bloeddruk, eetstoornissen, ongewenst gewichtsverlies, overgewicht en aan sporters die hun prestaties willen verbeteren. Een diëtist geeft dieetadviezen. De titel diëtist is beschermd en alleen professionals met een HBO (bachelor) diploma Voeding en Diëtetiek mogen deze titel gebruiken. Begeleiding door de diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering (3 uur), je moet hiervoor dus eerst je eigen risico aanspreken. Een verwijzing van de huisarts is niet altijd nodig. Heeft het over- of ondergewicht een medische oorzaak of is er een ander medisch probleem waarbij een dieet vereist is, dan is de diëtist de aangewezen persoon.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten: http://www.nvdietist.nl/ 

Voedingsdeskundige, voedingsconsulent of voedingsspecialist
Zoals de naam zegt, richt een voedingsdeskundige, voedingsconsulent of voedingsspecialist zich op het geven van voedingsadviezen. Maar iedereen mag zich voedingsdeskundige, voedingsconsulent of voedingsspecialist noemen. Daardoor is op basis van de titel niet makkelijk te zeggen wat een voedingsdeskundige of voedingsconsulent precies kan en doet. Ook de opleiding van een voedingsdeskundige of voedingsspecialist kan enorm verschillen. Sommigen zullen zich op basis van hun eigen ervaringen deskundige of specialist noemen. Maar er is ook een opleiding tot voedingsdeskundige op HBO-niveau. Bij voedingsdeskundigen, voedingsconsulenten of voedingsspecialisten is het daarom goed om zelf na te gaan welke opleiding iemand gevolgd heeft, wat zijn of haar achtergrond is en op welke manier er gewerkt wordt.


GLI Leefstijlcoach (Gecombineerde Leefstijl Interventie)

Ook leefstijlcoach is geen beschermde titel, iedereen mag zich leefstijlcoach noemen. Er bestaat voor leefstijlcoaches wel een beroepsvereniging, de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Deze stelt bepaalde eisen aan de opleiding en werkwijze van een leefstijlcoach. Een BLCN leefstijlcoach heeft een erkende leefstijlcoach-opleiding op post-HBO-niveau afgerond en begeleidt cliënten die willen werken aan een gezonde leefstijl. Thema’s waaraan gewerkt wordt, zijn bijvoorbeeld stressmanagement, ontspanning, slaap, voeding en beweging. Dit is dus breder dan alleen voeding, beweging of gewichtsverlies. Leefstijlcoaching door een BLCN leefstijlcoach kan onder bepaalde voorwaarden vergoed worden. Het gaat dan om specifieke leefstijl-programma’s (gecombineerde leefstijl interventies).

Dieetpsycholoog en voedingspsycholoog

Eetgedrag gaat vaak samen met allerlei gedachten en emoties. Schuldgevoel, onzekerheid en schaamte spelen vaak een rol als mensen zichzelf te zwaar vinden. Maar ook eten als beloning, bij verdriet of juist als er iets te vieren is, valt hieronder. Een voedingspsycholoog richt zich vaak op de relatie die je hebt met eten en met jezelf. Een dieetpsycholoog is meer gericht op afvallen: waarom lukt het niet, en welke technieken kan je inzetten zodat het wel goed gaat. Er bestaat geen opleiding tot voedingspsycholoog of dieetpsycholoog. Vaak heeft een voedingspsycholoog of dieetpsycholoog een opleiding psychologie afgerond. Soms is de opleiding aangevuld met een opleiding op het gebied van voeding. Sommige voedingspsychologen of dieetpsychologen richten zich alleen op gedragsverandering of je relatie met eten, andere geven ook voedingsadvies.

Waarom kiezen voor de gewichtsconsulent en/of (leefstijl)coach?

Als het om afvallen (of aankomen) gaat of een gezond eet- en leefpatroon aanleren dan wordt het bezoek aan de gewichtsconsulent en leefstijlcoach als zeer laagdrempelig ervaren. Samen met je coach ga je werken aan je gewicht en/of een gezond eet- en leefpatroon, daarbij zijn de steeds terugkerende gespreksonderwerpen voeding, beweging, gedrag en ontspanning belangrijk. De coach gaat dus een stap verder dan de diëtist, die vooral gericht is op voeding (ook medisch). Verder besteedt de coach veel tijd aan de persoonlijke begeleiding en verricht meestal maatwerk. Daarnaast is ook het tarief van de gewichtsconsulent en/of coach meestal een stuk lager. Consulten door de BGN consulent worden bovendien al door veel zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet af van het eigen risico.
De gewichtsconsulent en leefstijlcoach heeft als expertise gewichtsbeheersing en leefstijl, en heeft op dit gebied dus veel ervaring. De persoonlijke begeleiding en coaching worden als zeer positief ervaren. Ze biedt zowel workshops, personal coaching op maat en digitale cursussen  specifiek gericht op gewichtsverlies, eetgedrag en leefstijlverandering.  Veel gewichtsconsulenten hebben naast de basis opleiding ook specialisaties afgerond en zich verdiept in bewegen, sport en gedrag zodat ze breder inzetbaar zijn als leefstijlcoach. 

Wie past nu het beste bij je?

Zoals je ziet hebben de meeste beroepsgroepen geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zichzelf consulent, coach of psycholoog mag noemen. Ook zonder opleiding of ervaring. Daarbij maakt een titel niet precies duidelijk hoe iemand te werk gaat. Hoe je dan toch de juiste keuze kunt maken? Hieronder een paar tips: Om te beginnen: bij medische aandoeningen is de diëtist meestal de aangewezen persoon.  Heb je geen medische problemen en een BMI van onder de 30, dan kan een gewichtsconsulent/leefstijlcoach je wellicht goed op weg helpen. Beiden zijn waarschijnlijk ook gemakkelijker uit eigen portemonnee te betalen. Twijfel je neem dan contact op met je huisarts.

Bedenk wat voor begeleiding je zoekt. Wil je vooral voedingsadvies? Of wil je iemand die je helpt met het veranderen van je gedrag of bewegen? Hoe iemand werkt, wordt meestal uitgelegd op zijn of haar website. De homepage geeft je vaak al een idee. Maar kijk ook naar kopjes als aanpak, werkwijze of diensten. Verder is er meestal een over mij gedeelte. Daar vind je informatie over iemands achtergrond en opleiding(en).

Lidmaatschap van een beroepsvereniging garandeert een bepaalde kwaliteit en werkwijze. Ook is het vaak een voorwaarde voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Op de websites van de beroepsverenigingen vind je een overzicht van de leden.

Zoek je in Google naar gewichtsconsulent, voedingsconsulent of voedingscoach? Dan kan je terechtkomen bij consulenten of coaches die gebruik maken van maaltijdvervangers, shakes of supplementen (zoals Cambridge Weight Plan, 1 op 1 dieet of Slinc.). Je hebt dan in elk geval niet te maken met een BGN erkend gewichtsconsulent. Die werken namelijk niet met maaltijdvervangers of afslankproducten.

Tot slot is het vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij iemand. Meestal kan je wel een gratis kennismakingsgesprek of zelfs een gratis intakegesprek plannen. In zo’n gesprek kan je ook vragen naar iemands achtergrond, werkwijze en ervaring.

Wie ben ik?

Ik ben opgeleid tot BGN gewichtsconsulent. Ooit opgeleid als sociaal werker en inmiddels vele opleidingen verder. Ik ben daarnaast erkend NL Actief (fitness)trainer, beweegcoach, leefstijlcoach en sportmasseur. Op het gebied van gedragscoaching en motiverende gespreksvoering volgde ik cursussen en blijf ik een leven lang leren. Ik ben al sinds 1994 aan het werk als erkend trainer en sportmasseuse. Sinds 20r06 ook als gewichtsconsulent en leefstijlcoach. Ik ben ervaringsdeskundige en heb me gespecialiseerd in afvallen, (duurzame) leefstijl, emotie-eten, (preventie) eetstoornissen, vrouwen, gezinnen en kinderen. Meer over mij en mijn missie en visie lees je hier OVER MIJ. Ik ben o.a. aangesloten bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten, BGN.

Mijn begeleiding begin ik met een uitgebreide intake, positieve gezondheidsscan en BRAVO quickscan om je hulpvraag helemaal in kaart te brengen. Een traject is geheel op maat en je krijgt ook toegang tot "Mijn GIM' waar je allerlei materiaal kunt vinden ter ondersteuning van onze persoonlijke samenwerking.  Na een gratis kennismakingsgesprek volgt de intake en een Meet and Greet van 3 coachsessies. Vervolgens wordt er in samenspraak besloten om het vervolgtraject te starten totdat je doel bereikt is. Nadat je doel behaald is start het zogenaamde nazorgtraject. Coachen kan online of bij jou aan huis. Middels coaching help ik je om je gedrag ook echt duurzaam te veranderen. Ik wil je begeleiden op een manier waarbij ik je inspireer en ondersteun, en waarbij ik je help om zelf inzicht te krijgen in je gewoonten en gedrag zodat je een switch kunt maken. 

Uiteindelijk heb ik besloten mezelf 'de Leefstijlorganizer' te noemen. Naar mijn idee dekt die term de lading van wat ik doe het beste. Ik adviseer, organiseer, begeleid, coach, motiveer en inspireer vrouwen (en hun gezin) zodat ze met voldoende zelfvertrouwen en zelfzorg een positieve en gezonde leefstijl tegemoet gaan en in de toekomst zelf de regie kunnen nemen.